Nye tænder hos børn og unge

Fra 0-18 år får man med jævne mellemrum nye tænder. Læs om de forskellige nye tænder her.

Mælketænder

På billedet nedenfor kan du se, hvor mange måneder barnet er, når de forskellige tænder normalt bryder frem.

Tandfrembrud

Alle førstegangsforældre og nytilflyttede familier med små børn bliver tilbudt et forebyggende besøg hos Tandplejen, når barnet er 5-7 måneder gammelt.

Rokketænder

De første tænder, der begynder at rokke, er næsten altid de to midterste fortænder i undermunden.

Det bedste, et barn kan gøre med en rokketand, er at rokke rigtig meget med den, så den falder hurtigt ud.

Hvis rokketanden og den nye efterfølger sidder der samtidig, kan den nye tand bryde skævt frem. Hvis I oplever det med jeres barn, så kontakt Tandplejen.

6-årstanden

Den første blivende kindtand kommer i 5-6-årsalderen og kaldes 6-årstanden.

6-årstanden bryder frem inde bag ved mælketænderne. Derfor er det ikke ualmindeligt, at forældrene slet ikke ser den, og derfor heller ikke børster den. Tanden er i en lang periode dækket af en tandkødslap, der samler bakterier, og derfor er den særlig udsat for at få store huller.

Det er meget vigtigt, at du som forælder holder øje med 6-årstanden og børster den, lige så snart den titter bare lidt frem.

Kontakt gerne Tandplejen, når 6-årstænderne er på vej, for at få hjælp til at børste tænderne bedst muligt.

Visdomstænder

Visdomstænder kommer frem, når man er 17-18 år eller senere.

Nogle får aldrig visdomstænder - enten fordi de ikke er anlagt, eller fordi der ikke er plads nok til, at de kan komme frem i munden.

Tidligere var det god latin at fjerne alle visdomstænder, men det anbefaler man ikke længere. Selv de skæve af slagsen kan i de fleste tilfælde sidde i kæben uden at volde store problemer. De visdomstænder, der f.eks. giver gentagne problemer, får et stort hul eller forårsager hul i nabotanden, bør stadig fjernes.