Du har ret til hjælp, hvis du har brug for det

Er du mellem 10 og 18 år? Er du ked af det eller bange meget af tiden? Drikker de voksne derhjemme for meget? Bliver du, eller nogen tæt på dig, slået? Så kan du få hjælp.

Hvis du ikke føler, du kan få hjælp fra de voksne, der er tæt på dig, så er der andre voksne i din kommune, som arbejder med at hjælpe børn og unge, der har det svært. Voksne, som lytter til dig, og som du kan ringe eller skrive til.

Har du brug for hjælp?

Ring i åbningstiden

Hvis du bor i Sorø Kommune kan du ringe til:

57 87 64 29

Telefonen har åben:

Mandag - onsdag kl. 8.30 - 15.00
Torsdag kl. 8.30 - 17.00
Fredag kl. 8.30 - 13.00

Har du brug for hjælp?

Ring uden for åbningstiden

Hvis du har brug for hjælp uden for vores åbningstid skal du ringe 114. Du kommer igennem til politiet, som stiller dig videre til vores vagtelefon.

Ring 114

Spørgsmål og svar

Hvis din familie, de voksne i skolen eller andre voksne, du kender, ikke kan eller vil hjælpe dig, er vi nogle voksne i din kommune, som arbejder med at finde ud af, hvad du har brug for. Der kan være mange grunde til, at du kan have brug for hjælp. Det kan være, hvis du føler dig utryg hjemme, hvis du er ked af det meget af tiden, eller hvis du eller nogen tæt på dig oplever vold eller mange voldsomme skænderier.

Måske drikker de voksne hjemme hos dig meget alkohol. Det kan også være, at de voksne har svært ved at passe på dig. Måske føler du dig meget alene med alting? Men det kan også være andre slags problemer, der er for svære til, at du kan klare det selv.

Når du ringer behøver du ikke fortælle, hvad du hedder, eller hvor du bor, hvis du ikke har lyst. Det vil sige, at du kan være anonym.

Men hvis vi mener, at du har det så svært, at du har brug for hjælp lige nu, eller hvis du eller nogen tæt på dig er i fare, kan det være nødvendigt, at vi får dit navn at vide. Hvis det sker, er du nødt til at fortælle, hvem du er, for at vi kan hjælpe dig. Og her kan det være, at vi også bliver nødt til at informere dine forældre.

Når du kontakter os, vil det for det meste være en medarbejder i Børn og Familier afdelingen, du taler med – en person, der giver råd og ved en masse om, hvordan man løser problemer som dine. De arbejder med at skaffe hjælp til børn eller familier, der ikke har det godt.

Ligesom butikker har vi åbent på nogle tidspunkter og lukket på andre tidspunkter. Men vi ved godt, at problemer ikke følger åbningstider. Hvis du har så meget brug for hjælp, at det ikke kan vente til næste dag, fx hvis du bliver slået, skal du ringe til 1-1-4. Så bliver telefonen taget af en fra politiet, som vil finde ud af, om de kan hjælpe dig.
Husk, hvis du er i fare eller har tanker om at gøre skade på dig selv, skal du altid ringe til 1-1-2 med det samme.

Hvis du har talt med en medarbejder hos os, vil han eller hun prøve at finde ud af, om du har brug for hjælp fra kommunen.

Måske fortæller medarbejderen dig, at vi vil undersøge, hvordan du får den bedste hjælp. Det betyder, han eller hun ringer til dig igen, så I sammen kan aftale, hvad der skal ske.

Det kan også være, medarbejderen foreslår, at du skal tale med en god ven, dine forældre, BørneTelefonen eller en anden telefonrådgivning, der passer til dine problemer.

Der findes en lov om børn og unge i Danmark. Den hedder Barnets Lov. I den står der, at de voksne fra kommunen SKAL undersøge, om de kan hjælpe dig, hvis du beder om det, eller hvis nogen er bekymrede for, hvordan du har det.

Du har altså ret til hjælp, hvis du har brug for det. Du har for eksempel ret til at bo i et trygt hjem og gå i en skole, hvor du ikke oplever mobning eller forskelsbehandling. Og du har ret til at blive hørt. Det betyder ikke, at du altid kan bestemme – men din mening skal tælle med.

Kommunerne er de 98 områder, Danmark er delt op i. I hver kommune er vi medarbejdere, der arbejder med skoler, veje og affald, men også med at hjælpe børn og unge, der har det svært.

I Danmark er det sådan, at det kun er dem, der arbejder i lige præcis den kommune, hvor du bor, der kan og må hjælpe dig. Derfor er det vigtigt, at du taler med dem, der sidder i din kommune.

Vil du vide mere om, hvordan kommunen hjælper dig?

Sådan hjælper kommunen dig

Vil du gerne vide, hvad det vil sige at have en sag i kommunen, hvem du kan møde og hvilke rettigheder du har? Så kan du se nogle korte film med Inge, som du måske kender fra Ultra Nyt.

Se videoer her

 

Svære ord, der er gode at kende

Ordforklaring

Hvis du skal til møde med en børne- og ungerådgiver i kommunen, kan der være ord, som du ikke kender. Dem får du her i en samlet liste.

Svære ord, der er gode at kende