Anmeld rotter

Hvis du ser rotter eller tegn på rotter, indendørs eller udendørs, har du pligt til at anmelde det med det samme. Det er gratis for dig at bruge kommunens rottebekæmpelse.

Anmeld rotter til kommunens rottebekæmper

  • Ved rotter indendørs, kommer rottebekæmperen inden for 24 timer.
  • Ved rotter udendørs, kommer rottebekæmperen inden for fem dage.
  • Hvis du i weekenden opdager rotter inde i beboelsen eller på en fødevarevirksomhed rykker kommunens rottebekæmpere også ud i weekenden.
  • Du skal selv være tilstede, når rottebekæmperen kommer første gang.
  • Rottebekæmperen vil rådgive om, hvad der skal gøres og vil bruge fælder og/eller gift som bekæmpelse.
Din indsats er vigtig

Lav forebyggelse på din ejendom

  • Fjern affald og skrammel fra grunden, så der ikke er gemmesteder, hvor rotterne kan føle sig trygge.
  • Opbevar materialer, så de ikke skaber gemmesteder for rotterne: helst helt væk fra husmure, og ellers flyt materialerne 30-40 cm ud fra bygninger. Klods materialerne op, og væk fra jorden.
  • Luk udendørs affaldsspande tæt, så lugt fra og adgang til føde begrænses. Særligt kødaffald er tillokkende for rotter.
  • Lad ikke spiseligt affald, som nedfaldsfrugt, eller foder ligge og flyde udendørs. Opbevar foder i lukkede beholdere.
  • Opbevar kompost i lukkede, solide beholdere. Læg ikke nedfaldsfrugt eller andet madaffald i kompostbeholderen.
  • Tjek at afløbssystemer på din grund er i orden, og at eventuelle fejl og mangler repareres. Du har pligt til selv at betale for reparation af kloakken på din grund.
  • Tjek at ydermure og tag er intakte og uden skader og huller.
  • Beskær bevoksning op af huset, og frihold gerne husmurene for bevoksning i en meters afstand, da rotter kan springe ca. 1 meter, og er gode til at klatre.
  • Sørg for at rottesikre hønsehuse, kaninbure og lignende.

Overlad brug af gift til rottebekæmperen
Det er kun autoriserede rottebekæmpere, der må håndtere rottegift. Du må derimod gerne opstille rottefælder uden indhold af gift for egen regning.

Hjælp og viden om rotter

Sorø Kommune har egne rottebekæmpere og rottehunde.

Som udgangspunkter al bekæmpelse i kommunen giftfri, men vi bruger dog kemiske midler når det er nødvendigt.

Vi udarbejder hvert tredje år en handlingsplan, der beskriver vores hverdagsbekæmpelse, samarbejde med Sorø Forsyning, tilsyn med privat bekæmpelse og hvilke tiltag vi vil gøre forebyggende i planperioden. Handlingsplanen er revideret i 2024.

Vi har lagt planen her på hjemmesiden, men ønsker du at få den i PDF format, kan du skrive til os på rotter@soroe.dk og få den fremsendt.

Når man udlægger foder til vildt, risikerer man at der kommer rotter, da disse også er glade for de kornprodukter vi udlægger til fugle og hjorte. Jo sværere du gør det for rotterne, des større er sandsynligheden for, at du helt undgår dem.

Vand, føde og skjul er alle forudsætninger for, at rotterne kan leve i et område. Det betyder, at rotterne forsvinder, hvis forudsætningerne mangler. Den viden kan du bruge i forebyggelsen af rotter ved vildfodringspladsen.

Find gode tips til vildtfodring i vores folder "Gode råd om vildtfodring og rottebekæmpelse".

I perioden fra 1. oktober til 28. februar (29. februar i skudår) gennemfører kommunen de årlige lovpligtige tilsyn for rotteforekomst på tilsynspligtige ejendomme. Tilsynene er en del af den nationale indsats for at sikre rottebekæmpelse og for at forebygge skader og sundhedsrisici. 

Formålet med tilsynet 

Tilsynets formål er at opdage og håndtere eventuelle rotteproblemer hurtigt samt vejlede om rottesikring og forebyggelse på ejendomme, der vurderes at være i særlig risiko for rottetilhold. 

Hvad betyder det for dig? 

Hvis du ejer eller administrerer en ejendom, der er omfatte af tilsynspligten, kan du forvente at få besøg af kommunens rottebekæmper i denne periode. Ejendommene, der er omfattet, inkluderer blandt andet: 

  • Landbrugsejendomme
  • Producenter af råvarer til fødevareproduktion
  • Erhverv der bruger eller opbevare fødevarer og foderstoffer
  • Ejendomme med dyrehold 

Hvad skal du gøre? 

Du behøver ikke foretage dig noget forud for tilsynet, men det er en god idé at gennemgå din ejendom for tegn på rotter, såsom huller, gnaveskader eller ekskrementer. Hvis du opdager tegn på rotter, skal du anmelde det til kommunen med det samme, så vi kan igangsætte en hurtig indsats. 

Ønsker du privat bekæmpelse?

Det står dig frit for at vælge et privat bekæmpelsesfirma fremfor kommunens bekæmpere. Du skal dog selv afholde alle udgifter hertil og det fritager dig ikke fra at betale det årlige rottegebyr til kommunen.

Private bekæmpelsesfirmaer må ikke udføre "engangsbekæmpelse" med udlægning af gift. Dette er ulovligt og ikke en effektiv bekæmpelse.

Kommunen har dog til enhver tid ret til at overtage bekæmpelsen, hvis vi vurderer, at den udførte bekæmpelse ikke er tilstrækkelig.

Har du en sikringsordning?

Husk at en sikringsordning først og fremmest består af en grundig bygningsgennemgang, hvor du får besked om eventuelle svagheder dine bygninger har. 

Hvis du har en sikringsordning, skal du stadig betale det årlige rottegebyr til kommunen.

Kommunen fører lejlighedsvis tilsyn med at privat sikring udføres i henhold til reglerne.

Er du R2-autoriseret?

Så husk at det er din pligt at indmelde din rottebekæmpelse i rottehullet (Danmarks Miljøportal).

Som R2-autoriseret har du stadig mulighed for at melde rotterne ind til kommunens rottebekæmpere, hvis du ønsker at vi skal udføre bekæmpelsen. Du stadig betale det årlige rottegebyr til kommunen, selvom du selv udfører bekæmpelsen.

Sorø Kommune tilbyder ejer- og boligforeninger et aftenmøde med en af kommunens rottemedarbejdere, hvor foreningen kan få generel information om forebyggelse samt konkrete forslag til forebyggende indsatser.

Skriv til rotter@soroe.dk og book et møde

For at booke et møde, skal I være minimum 10 boligenheder. Hvis I ikke har en ejer- eller boligforening, kan I stadig booke et af disse møder, blot I slår jer sammen med andre boliger.

Der er som udgangspunkt afsat 1-1½ time til mødet, hvor vi kommer ud til jer og snakker om generel forebyggelse. Vi går en tur omkring bygningerne sammen med jer og kommer med konkrete forslag til forebyggende tiltag. Dette behøver ikke være i almindelig arbejdstid, dog skal det være i hverdagene.

Det er en god idé, at I internt koordinerer jeres forventninger til udfaldet af mødet og om I har budget til at realisere forebyggende tiltag. 

Skriv til os og kom gerne med forslag til dato og tid med det samme. Det kan være, når I alligevel holder bestyrelsesmøde eller lignende.

Kontaktinfo

Teknik, miljø og drift
Ring til 5787 6000 og spørg efter rotteteamet (ingen viderestilling til bekæmperne)
Åbningstider på rådhuset
  • Man-ons 10-13
  • Tors 10-17
  • Fre 10-13