Enhver grundejer som er omfattet af ordningen, har pligt til at lade bundfældningstank på sin ejendom kontrollere og tømme ved Sorø Forsynings foranstaltning 1 gang om året, efter de af kommunen fastsatte retningslinjer. Grundejeren har pligt til at anvise beliggenheden af bundfældningstanken.
Vedligehold
Deltagelse i den kommunale ordning fritager ikke den enkelte grundejer for, i henhold til gældende love og bestemmelser, at sikre, at bundfældningstankene fungerer miljømæssigt forsvarligt.
Det påhviler grundejer at rekvirere nødvendige ekstraordinære tømninger af bundfældningstanke, hvis der er behov for det. 2. gangs tømning, rekvireres hos et slamsugerfirma efter eget valg, og for egen regning.
Deltagelse i ordningen fritager ikke grundejeren for almindelig vedligeholdelse, reparation og fornyelse af ejendommens afløbssystem, og grundejer har pligt til at udbedre fejl på tanken.
Reparationer skal udføres, efter Sorø Forsynings anvisninger, af en autoriseret kloakmester, der indsender færdigmelding til Sorø Kommune i omfang jf. gældende regler.
Manglende udbedring af fejl administreres af myndigheden Sorø Kommune.
Adgangsforhold
Grundejeren er forpligtet til at sørge for fri og uhindret adgang til sine bundfældningstanke. Det betyder, at området omkring bundfældningstankene skal være ryddet, så tømning kan foretages uhindret.
Tanke skal være markeret f.eks. med en lodret stående pind med malet top, hvis de ligger mere end 10 meter fra huset, eller ikke er logiske/lette at finde.
Grundejeren skal sørge for farbar adgangsvej, der kan bære vægten af tømningsbilen, samt sørge for beskæring af træer m.v. i op til 4,20 meter i højden i kørebanens bredde i henhold til færdselslovens bestemmelser. Der ydes ikke erstatning for sporkørsel mm.
Afstand fra farbar vej, hvortil tømningsbilen kan køre, og hen til bundfældningstanken, må højst være 60 m.
Inden for denne afstand skal der være fri gangvej, så håndbåren sugeslange kan føres hen til bundfældningstanken uden risiko for skade på beplantning, hegn m.v.
Det påhviler grundejer at gøre ordningen opmærksom på forhold på ejendommen, som kræver særlige hensyn ang. planlægning og udførelse af tømningen, f.eks. ved løsgående dyr.
Såfremt der ikke er uhindret adgang til at tømme tanken, som angivet herover, opkræves gebyr herfor efter gældende takstblad.
Dæksler
Tankens dæksel skal være synlig i terrænniveau, være frilagt, let aftagelig og til enhver tid tilgængeligt. Dette betyder, at der f.eks. ikke må stå blomsterkrukker og lignende på dækslet, og at eventuelle låsebolte i dækslet er fjernet før den varslede tømning.
Dækslet må som udgangspunkt ikke veje mere end 30 kg, og skal kunne håndteres efter de til enhver tid gældende krav fra Arbejdstilsynet.
Såfremt det i forbindelse med tømning af ældre bundfældningstanke og håndtering af dækslet er nødvendigt at anvende teknisk løftegrej på grund af dækslets vægt (over 30 kg og op til 52 kg) opkræves der et tillæg herfor. Ved definition af tungt løft anvendes Arbejdstilsynets vejledning D.3.1 om ”Løft, træk og skub”.
Ved anlæg af nye tanke må vægten af tankdæksel ikke overstige 30 kg.
Såfremt der ikke er uhindret adgang til dækslet eller vægtforhold ikke er overholdt, som angivet herover, opkræves gebyr herfor efter gældende takstblad.
Tankindhold
Bundfældningstanke for husspildevand må kun tilføres husspildevand, og tanke må hverken direkte, eller via rør, tilføres regnvand, drænvand eller overfladevand.
Bundfældningstanke må hverken direkte, eller via ejendommens afløb, tilføres kemikalier, olie, benzin, rensevæsker, overflade aktive stoffer, metaller eller andre forureninger, som kan hæmme renseprocessen i tankene og slammets efterfølgende behandling og genanvendelighed.
Klude, bleer, bind, vådservietter, vatpinde og andet affald må ikke tilføres tanken, men skal bortskaffes med dagrenovationen.