Diverse tiltag
Etablere et lokalt fødevarefællesskab på Tvingsmosegård jord (beliggende på Sorøvej 23, lige nord for Stenlille) med økologisk og biodynamisk grøntsags-, bær- og frugtproduktion, der nok vil kunne forsyne Stenlille med godt halvdelen af indbyggernes behov. En produktion, der kan etableres som en socialøkonomisk virksomhed med anslået 10-15 nye, lokale arbejdspladser og mulighed for skånejob af forskellig karakter og frivillig, rekreativ indsats.
Markedsplads/torvedag med grøntsager og blomster mv. i weekenderne, f.eks. omkring stationen.
Etablere cykel-, motions- og løbeklub(ber), som er gode til at lave reklame for sig selv.
Afprøve/åbne mulighed for flere sportsgrene i hallen, f.eks. ethjulet cykel. Det kunne også være fint, hvis man kunne gå til dans i Stenlille.
Genetablere en køkken- og cafeteriafunktion i Stenlillehallen med mulighed for anvendelse som selskabslokale. Projektet kan evt. gennemføres via etablering af en social virksomhed.
Åbne kulturhuset til bredere/uorganiseret anvendelse (f.eks. et par gange om ugen), til bl.a. hyggesnak, brætspil og andet uformelt samvær for byens borgere.
Tilrettelægge og gennemføre flere aftenskoletilbud, f.eks. kurser om have, mindre husvedligeholdelsesopgaver, tai chi/qi gong og sund mad samt foredragsaftener med spændende temaer.
Herunder kunne kommunens sundhedscenter ”stille op” med forskellige sundhedsfremmende tilbud med fokus på at forebygge misbrug af alkohol og stoffer samt forebygge fedme m.v.
Styrke Stenlille-festivallen, der er et stort samlingssted for byen, men er i fare.
Gøre børnepasningsordningerne mere fleksible, herunder ved at etablere pasning af syge børn - f.eks. som et beskæftigelsesprojekt i Jobcentrets regi.
Købe den nedlagte SPAR-forretning med henblik på etablering af en form for aktivitetshus/værksted drevet af personer i flexjob/aktivering og aktive pensionister. Personerne skulle stå for det daglige med de unge, der kommer og hygger med deres cykler og knallerter eller andet. Byens borgere kunne evt.
aflevere forskellige materialer og effekter på stedet - ting som er for gode at smide på genbrugspladsen, og som kan sættes i stand og sælges. Indtægterne herfra kunne gå til projektet med de unge og til værktøj, husleje og løn. De samme mennesker kunne også vedligeholde byens legepladser samt offentlige
borde og bænke rundt om i byen.
Afholde ”spis-sammen-dage”, holde folkefest i Hovedgaden, arrangere ture, hvor borgere møder/ser lokale arbejdspladser (f.eks. DONG's gaslager, vandværket og rensningsanlægget) og lave motions- og bevægearrangementer, der er åbne for alle (f.eks. inspireret af Sorøs ”Lørdag i hallen”.
Grønne/rekreative områder
Videreudvikle de grønne/rekreative arealer ved Slettebjerggård-området - f.eks. etablering af yderligere beplantning, der kan styrke dyrelivet, samt opstilling af bænke langs stien og etablering af en badesø, evt. med en lille, tilhørende sauna. Fokus på at værne om det store moseareal og det eksisterende dyreliv.
Etablering af en større sø på det laveste sted i mosen er også en idé, da en sådan både kunne styrke områdets naturmæssige og rekreative kvaliteter, samtidig med at den kunne fungere som regnvandsbassin ved større regnskyl. Desuden kunne den jord, der graves af, bruges til bl.a. en kælkebakke og
insektvolde i området.
Gøre området omkring vandværkssøen mere brugbart.
Kampagne og/eller skiltning, der minder hundeejere om, at deres hunde skal holdes i snor.
Etablere en kunstgræsbane til fodbold.
Særligt for børn/unge
Istandsætte den gamle del af skolen, som generelt er meget nedslidt - evt. ved at involvere lokale frivillige.
Istandsætte og forbedre/udvikle de eksisterende legepladser ved hhv. Rødtjørnevej (Mølleborgen) og bag bageren (ved Enghaven) - begge beliggende på kommunalt ejet areal.
Etablere ”åben spejderhytte” med aktiviteter for børn og unge i byen. Vil formentlig kræve, at der ansættes mindst én spejderleder, og at området omkring spejderhytten (bag hallen) bliver udstyret med nødvendigt udstyr.
Etablere en kælkebakke, f.eks. ved vandværket.
Etablere og vedligeholde en dirtjump-/mountainbike-bane i Nordskoven, evt. i regi af en ny klub til formålet.
Genindføre halinspektør-funktionen i Stenlille Hallen for at muliggøre uorganiserede aktiviteter og samvær for de unge, når hallen ikke benyttes. Vil forventeligt begrænse hærværk i/på bygningerne.
Indføre ordninger med frivillige natteravne og evt. mentorer, som kan være med til at tage hånd om byens unge.
Gøre en større indsats for at børnene går længere i skole og i højere grad synes, det er attraktivt at tage en uddannelse.
Styrke fritidslivet for de af byens unge, der ikke interesserede i sport, spejder eller boglige fag, som pt. er det eneste, der tilbydes. Det kan f.eks. være fotokurser med rundture i byen og omegnen, animationsfilm-værksted, spilleklub, musikundervisning, syning/design, kunst-relaterede aktiviteter (en graffitivæg, skulpturer, maleri osv.). Aktiviteterne kan både etableres i ungdomsskole-regi og i privat regi/med hjælp fra frivillige voksne og ældre medborgere.
Forholdet mellem ældre og unge kunne endvidere styrkes via forskellige projekter, f.eks. pensionister, der tilbyder lektiehjælp til børn, og unge der tilbyder sig som besøgsven eller hjælpere til pensionister.
Fælles projekter med istandsættelse/indretning af f.eks. et ungdomshus er også en idé.
”Opgradere” det kommunale ungdomsklubtilbud, så der holdes åbent mere end to dage om ugen, og så dem, der ikke kan betale, alligevel kan bruge klubben.
Større projekter
Opføre en svømmehal i Stenlille.
Genåbne biblioteket.
Genåbne genbrugspladsen.
Genåbne den tidligere børnehave ved Møllegårdsvej.
Etablere et plejehjem.
Etablere en biograf.
Bosætning og erhvervsudvikling
Etablere en ”velkomstkomité”, der tager godt imod/”inkluderer” tilflyttere.
Gøre en indsats for at få gang i salget af byggegrunde i Stenlille.
Satse på at få bygget rækkehuse på gummifabriksgrunden, om så man næsten skal forære grunden væk. Derved vil man kunne få ressourcestærke tilflyttere, samtidig med at man sparer ressourcer til vedligeholdelse af grunden.
”Brande”/markedsføre Stenlille som en stationsby med velfungerende togforbindelser - bl.a. ved at sikre, at ejendomsmæglere har kendskab til - samt materiale om - muligheder og tog-tider (f.eks. at der er halvtimesdrift i myldretider) samt arbejde for billigere togbilletter og en enkelt sen(ere) aftenforbindelse til København, så man kan foretage familiebesøg og/eller benytte det københavnske natteliv.
Arbejde for bedre internetforbindelse i Stenlille og omegn til gavn for både private borgere og erhvervsvirksomheder.
Etablere/satse på et erhvervsområde, der kan give nye arbejdspladser og derigennem tiltrække nye indbyggere/unge familier.
Støtte etablering af nye virksomheder og butikker ved at tilbyde en lav husleje.
Arbejde for etablering af detailhandel tættere ved landevejen (Sorøvej).
Dialog og formidling
Oprette et internetforum (evt. i form af en Facebook-gruppe) til opslag om/formidling af lokale - herunder spontane - aktiviteter, f.eks. basketball-kamp søndag kl. 14, afholdelse af privat loppemarked i haven eller fællesspisning ved bålpladsen lørdag aften for alle, der har lyst.
Udarbejde en ”Stenlille-avis”, der kan informere om kommende aktiviteter og andre Stenlille-nyheder og dermed hæve informationsniveauet i byen. Den kan evt. udarbejdes i et samarbejde mellem unge og ældre borgere. Dette gør man f.eks. i Christianshavns Beboerhus, hvor det er med til at ryste borgerne sammen på tværs. Avisen/folderen kan husstandsomdeles af frivillige og/eller ligge i de lokale butikker.
Styrke og synliggøre/promovere samt evt. udbygge den nuværende opslagstavle på arealet mellem Røde Kors-butikken og jernbanen.
Tilføre Stenlille.dk (Stenlille Handels- Håndværker og Borgerforenings hjemmeside) flere ressourcer, f.eks. i form af et frivilligt ”journalist-korps”, der kan formidle lokale nyheder på siden.
Bruge Kulturhuset som samlingssted for informations- og borgermøder samt dialog mellem politikere og borgere for at skabe større nærhed til politikerne i byrådet. Evt. etablere et egentligt lokalråd som en paraplyorganisation for de lokale foreninger m.fl.
Anbefalinger i forhold til proces, involvering og lokalt engagement
De lokale foreninger (herunder Kulturhuset) kan med fordel gøre mere ud af at informere om sig selv og deres aktiviteter for derigennem at involvere/aktivere flere i lokalområdet.
Koncentrere indsatsen, så der opnås synlige resultater, fremfor flere mindre og næsten usynlige ændringer.
Derfra hvor indsatsen igangsættes bør der være planer for, hvordan indsatsen kan trækkes videre ud i byen. Dette kan evt. ske med delvis frivillig arbejdskraft/arbejdsweekender eller lignende. Brugsen kan f.eks. mobilisere frivilligt arbejde ved at uddele grillpølser og sodavand, hvis man fejer fortov og parkeringsplads og planter blomster. Tiltag der ikke behøver at koste det store, men som kan have en psykologisk effekt.
Igangsætte projekter, der er synlige i bybilledet, og som involverer flere aldersgrupper.
Lokalt engagement kan kun fremmes ved, at borgerne mødes naturligt og er sammen (ved f.eks. gadefester, underholdning og på lokale samlingssteder) og derigennem får forståelse for, at byen skal bruges og udvikles.
Foreninger bør tage godt imod folk, der gerne vil hjælpe, i stedet for som nu, hvor det kan være svært at blive accepteret, hvis man ikke er "indfødt".
Bakke op om foreningerne, bl.a. ved at de tilføres flere kommunale midler, så de engagerede frivillige kan bruge energien på at skabe gode aktiviteter og oplevelser. Det kan være slidsomt og demotiverende for frivillige at bruge energi på at skaffe midler fremfor at skabe aktiviteter.