Det våde, det tørre og det midt i mellem
Carlsens Plæne er en stor, åben græsflade, som i dag først rigtig aktiveres, når der er større arrangementer og events, som Regattaen, på plænen. Selv som eventplads har plænen dog udfordringer, da den store dele af året henligger våd og sumpet. Regnvand fra de omkransende boligområder løber naturligt med terrænet til den lavtliggende plæne. Det, der i dag, udgør områdets største udfordring har dog potentiale til at blive en oplevelsesmæssig kvalitet i fremtiden. Med enkle greb kan der arbejdes med våde og tørre zoner, der på forskellig vis skaber landskabelige og rekreative stemninger og oplevelser.
Ved at etablere en række lavninger langs søbredden, hvor plænen i dag er vådest (udvalgt på baggrund af Bluespot-analyser), kan vandet opsamles i naturlige forsinkelsesbassiner inden det ledes ud i søen. Problemet omdannes til særlige naturoplevelser med levesteder for hjemmehørende flora og fauna. For at sikre (tør) tilgængelighed hæves grusstierne let, og igennem de vådeste områder udlægges punktvise boardwalks – træbroer og dæk.
Carlsens Klimapark
Mere end en plæne
Nye punktvise boardwalks gør det muligt at komme tæt på vandet og våde områder. Herfra kan der fanges haletudser og frøer, og læres om biodiversitet, flora og fauna. Klassiske stier og boardwalks kan suppleres med elementer for leg og aktivering, bl.a. trampoliner, tømmerflåder og svævebaner. lementer, som integrerer legepladsen i landskabet og naturen – der kan klatres i træer, leges skjul i krattet, bygges huler og spilles bold. Carlsens Klimapark skal være et udflugtsmål for hele familien, for skoler og fritidstilbud.
Det klippede og det vilde
Med placeringen på kanten af byen og landskabet, ligger Carlsens Klimapark i krydsfeltet mellem park og natur, mellem det klippede og det mere vilde. Ved at artikulere disse forskelle, og bevidst arbejde med områder med forskellige karakterer, kan der skabes en park rig på rekreative, landskabelige oplevelser. Området længst mod søen udlægges på naturens præmisser med høje, vilde græsser og siv – og plads til vandet. Området tættest på byen udlægges som mere traditionel park med klassiske motiver, som hæk og plæne. Volumener med højere og uklippede hjemmehørende græsser og urter skaber mindre zoner og nicher for ophold og læ. Størrelsen og karakteren af volumenerne kan forandres, og ved større arrangementer kan de klippes helt ned, hvilket gør parken enormt fleksibel. Landskabet er vildt med vilje og plads til mere natur, fritidsliv og events.
Carlsens Rotunde
Et af de nye parkmotiver er Carlsens Rotunde; en fortolkning af amfiscenen. Et præcist, grønt landskabselement, som skaber et hævet rum i rummet. Et plateau, som kan bruges som scene. Samtidig fungerer den som et landskabsmøbel, et opholdssted: Fra ydersiden kan man ligge på skråningen og kigge ud over søens landskab, og på indersiden kan man søge læ i gryden. Der kan leges og tumles.
På bagsiden af byen, på forsiden af sølandskabet
Når man ankommer fra byen, ligger søen gemt, skjult bag et tæt beplantningsbælte, som understreger, at vi er på kanten af byen. Vi ønsker at fastholde denne følelse og underbygge oplevelsen af, at landskabet åbner sig på den anden side. Der åbnes strategisk op i beplantningen, så invitationen forstørres og forbindelsen mellem parken og Værkerne (og dermed byen) styrkes. Vi arbejder med partier, hvor beplantningen lukker sig om dig, sluser dig igennem, for at fremhæve storheden på den anden side. Denne dynamik forstærker oplevelsen af at bevæge sig fra det intime og indhyllede mod det åbne og udstrakte, hvor søen og parken bliver en ny forside.
Regattaen
I udviklingen af Carlsens Plæne til et rekreativt landskab med klimahåndtering og en rigere natur, vil der være et særligt fokus på at sikre faciliteter i området og i resten af Sorø til afholdelse af Regattaen.
Værk(sted)erne
Et nyt mødested på tværs af alder
Vi ser et stort potentiale i Værkerne, både på grund af placeringen og den industrielle karakter. Hovedbygningen er allerede restaureret og omdannet til Kultur-og Fritidscenter, og hvis de resterende bygninger transformeres, har området potentiale til at blive et nyt pulserende mødested på grænsen mellem by og landskab
– en port til naturen. Vi foreslår, at bygningerne omdannes til værksteder, så den rå og industrielle karakter bevares. Værkstederne kan danne bro til søsportsfaciliteterne, og vi forestiller os, at både kan repareres og istandsættes her.
Herudover placerer vi et nyt væksthus, som knyttes sammen med nye dyrkningshaver eller skolehaver på det eksisterende grønne areal. Dyrkningshaverne kan danne fællesskab mellem unge og gamle, og give en kontinuerlig brug og aktivering af området. Sammen med dyrkningshaverne sættes den eksisterende, og meget gemte, frugtlund atter i spil. Væksthuset kan huse en café eller lignende, og blive et pausested på gåturen – selv på en kold vinterdag.
Anbefalinger for delområde 3
I realiseringen anbefaler vi at arbejde med:
- At udvikle det rekreative landskab – med plads til vand, natur og nye udfoldelsesmuligheder.
- At udvikle Værkerne som nyt mødested ved at tilføje nye funktioner i lagerbygningerne og etablere dyrkningshaver og aktivere den eksisterende frugtlund.
- At begrønne Frederiksgade og anlægge vandopsamlingsbede, der kan lede overskydende regnvand til søen.