Junior- og Ungdomsklubben i Ruds Vedby er beliggende i området med Ruds Vedby Skole. Klubben råder over tre lokaler, et lille køkken og en gang. Derudover er der en lille have med en bålplads, som benyttes, når der er mulighed for det. Det er et stort ønske, at den var overdækket, da den så ville blive benyttet hele året uanset vejr og vind. Haven benyttes også til forskellige boldspil og hygge på græsplænen.
Ungdomsklubben (unge fra ca. 13–18 år) har åbent hver mandag, onsdag og torsdag aften fra 18.30 – 21.30. Der er åbent fra 1. september til 30. april.
Juniorklubben (SFO 2) holder til samme sted og er åben efter skoletid og til kl. 17.00, undtagen fredag, hvor der er åbent til kl. 16.00. Juniorklubben er åben på alle skoledage.
Der er pr. marts 2015 indmeldt 43 i juniorklubben og 67 i ungdomsklubben.
Tre aftener om ugen er der tætpakket i ungdomsklubben, som er et af byens vigtigste samlingssteder for de unge. Her mødes de unge for at snakke, spille pool, bordtennis, pc-spil, brætspil og meget andet. Der er også et kreativt rum, hvor der er plads til kunstneriske udfoldelser, og klubben har en bar, hvor der kan købes sodavand, slik og toast. Vigtigst er, at der altid er mulighed for at få en snak med en voksen, der gerne vil lytte og give råd, vink og vejledning, når tingene bliver for svære for de unge.
Det er et meget bredt udsnit af byens ungdom, der kommer i ungdomsklubben. Medlemmerne er vidt forskellige og med meget forskellige interesser og baggrunde, men de passer alle sammen ind i Klubben. Der bor også unge flygtninge i byen, og de er naturligvis også velkomne i Klubben. Klubben vil gerne hjælpe til med at integrere dem i byen. Dags dato er der én ung flygtning, som er meget glad for at komme i klubben.
Klubben har ikke alle dage været så velbesøgt, som den er i dag. For to år siden satte en snes unge, mest knallertfyre af ”den hårde type” på op til 21 år, et vist præg på klubben. I forlængelse af udskiftning i Klubben medarbejderstab i 2013 og 2014 blev der imidlertid igangsat udvikling af en ny klubkultur, der viste sig at skulle ændre på forholdene. De nye medarbejdere så for sig, at børnene gennemgik hele processen fra SFO over juniorklub til ungdomsklub her i byen. Det hele begyndte på Ruds Vedby Skole, hvor klubmedarbejderne tog kontakt til børnene, som kort efter begyndte at dukke op i Klubben.
Der er lagt meget arbejde og mange timer i at få medlemstallet op, men det er hele arbejdet værd. De unge sætter stor pris på det, og de fortæller tit, hvor glade de er for klubben. Medlemstallet er steget meget over det sidste år, i kraft af medarbejdernes store arbejde og engagement og børnenes og de unges respons.
I dag bruger børn og unge Klubben som et centralt mødested, selv om pladsen er trang. Klubben ligger imellem Ruds Vedby Gardens og dagplejens lokaler, og det er et stort ønske hos klubmedarbejderne, at der bliver fundet andre og større faciliteter til byens børn og unge.
Klubben betyder meget for de unges fællesskab, og der er stor opbakning fra forældrene. Derfor er det vigtigt, at der som en del af helhedsplanen arbejdes på at finde en løsning på behovet for udvidelse af faciliteterne. Ellers er der risiko for, at de unge mister interessen for at være i Klubben. Der bliver andre steder i Ruds-Vedby arbejdet målrettet på at udvikle fitness, skater- og parkourbaner, men det centrale samlingssted vil stadig være Klubben.
Klubbens pladsmangel er blevet drøftet i helhedsplanens styregruppe i forbindelse med planens udarbejdelse, og kommunens repræsentanter i gruppen har på den baggrund båret problemstillingen videre til dem, der på Rådhuset har ansvaret for administration af kommunens ejendomme. I denne enhed er der de sidste par år blevet arbejdet med, hvordan anvendelsen af de kommunale bygninger kan optimeres, så de økonomiske midler til drift og vedligeholdelse bruges fornuftigt og rækker så langt som muligt.
Arbejdet foregår inden for rammerne af en ejendomsstrategi under overskriften ”Mindre – men bedre plads”, og denne overskrift afspejler, at øvelsen i vidt omfang går ud på at udnytte eksisterende bygningsarealer bedre (f.eks. flere dage om ugen eller flere timer i døgnet) fremfor eventuelt at udvide bygningsmassen.
Ejendomsstrategien har været behandlet politisk ad flere omgange, og i forhold til denne helhedsplan var timingen så heldig, at problemet med Klubbens pladsmangel blev bragt i spil, netop som endnu en behandling af strategien var under opsejling. Derfor har Byrådet faktisk allerede besluttet, at mulighederne for at afhjælpe Klubbens pladsproblemer skal tages op.
På Byrådets møde den 29. april 2015 blev der således nikket til den nyeste version af ”Areal-, Ejendoms- og Anvendelsesstrategi 2014-2016” (som strategien officielt betegnes), og her står der følgende i afsnittet ”4.7.2. Tiltag 2016 og frem” på side 28:
Ruds Vedby skole og SFO2/ungdomsklubben
I forbindelse med igangværende proces vedrørende helhedsplaner for byudvikling i Stenlille, Ruds Vedby og Dianalund er der fremkommet ønsker fra borgerne om at udvide de fysiske rammer for SFO2/ungdomsklubben i Ruds Vedby. Ønsket har baggrund i, at ungdomsklubben har haft en betydelig medlemsfremgang de seneste år og derfor oplever pladsmangel.
Det indstilles, at der i samarbejde med de relevante fagcentre og brugere udarbejdes løsningsmuligheder for optimeret anvendelse af de kommunale bygninger i det pågældende område, f.eks. skolen, hallen og friluftsbadet.
Om alt går vel, skulle Klubbens problemer med pladsmangel derfor blive sat på dagsordenen i den kommunale ejendomsadministration inden for en overskuelig fremtid, og som det fremgår af citatet fra ejendomsstrategien vil dem, der bruger bygningerne i området (herunder Klubbens medarbejdere), blive involveret i processen.
Arbejdsgruppen, der arbejder med mødesteder og forbindelser, har allerede drøftet hvilke løsninger, der kan være på problemet. Gruppen peger på en rokade, der vil give Klubben mere plads ved, at Ruds Vedby Garden flytter fra deres nuværende lokaler og over i det tidligere fritidshjem, der i dag fungerer som base og mødested for byens dagplejere. Den foreslåede rokade skulle desuden indebære, at dagplejens aktiviteter flyttes til daginstitutionen Regnbuen på Rosenvænget 4, som er ved at blive udvidet med et vuggestueafsnit.
Umiddelbart muliggør udbygningen af Regnbuen imidlertid ikke, at dagplejen rykker ind. Derfor vil der formentlig skulle tænkes i andre og flere baner, når kabalen skal lægges. Under alle omstændigheder vil arbejdsgruppens oplæg til lokalerokade blive taget med i betragtning, når kommunens ejendomsansvarlige sætter processen i gang.