Det Røde Bånd er tænkt som en markeret forbindelse mellem de tre aktivitetscentre i bymidten – Dianalund Centret, Borgerhuset og Folkeparken – sådan som det fremgår af nedenstående skitse, hvor Folkeparken dog ikke kan ses.
På sigt foreslås et bygningsgennembrud ved den sorte streg i centrets vestlige ende. Her er der i dag et tomt butikslokale. Med dette gennembrud vil der blive en direkte forbindelse fra centret til Borgerhuset og de omkringliggende grønne arealer, og parkeringsarealerne ved Borgerhuset vil umiddelbart kunne bruges af Dianalund Centret. Det rødskraverede område på luftfotoet er tænkt som en markering på Sømosevej, der viser, at der her er krydsende fodgængere. Denne markering kan laves som en 5 cm høj hævet flade i rød asfalt.
Det Røde Bånd gennem området påtænkes lavet som røde fodspor eller felter/prikker, hvor der langs båndet skal være bænke og en infotavle, der oplyser, hvad der kan opleves langs ruten.
Arbejdsgruppen er i dialog med de private aktører i centret og ved, at man her påtænker at forskønne nordfacaden, inspireret af de forslag, der blev fremsat i forbindelse med arkitektdagen (læs mere herom på side 4). Der er blandt centrets aktører opbakning til idéen med Det Røde Bånd, og de aktuelle udviklingsinitiativer i centrets regi er i øvrigt omtalt på side 21-22.
Arbejdsgruppen har en vision om to indgange til Folkeparken via Det Røde Bånd. Disse indgange kan markeres med porte gennem det eksisterende buskads.
Byfornyelsesgruppen har som nævnt koncentreret sig om Borgerhusets omgivelser og har her taget udgangspunkt i et skitseoplæg, som landskabsarkitekt Ellen Schelde i 2013 udarbejdede for midler fra kommunens udviklingspulje.
Arbejdsgruppen ønsker hele projektet gennemført, men har opstillet følgende, prioriterede liste:
- Overgang over Sømosevej, fodspor på belægning, pergola, opstamning af træer.
- Østvendt terrasse ved bibliotek.
- Cykelskure inkl. løsning for affald.
- Indendørs foyer inkl. reetablering af toiletter i kælder.
- Indendørs aula og sydterrasse.
- Vandkunst.
- Terrasse ved køkken.
- Krolfbane.
Byfornyelsesgruppen har desuden følgende ønsker:
- At der plantes træer langs Per Degns Vej, ligesom der er på Karsholtevej og til dels Ventemøllevej, således at de store veje får et fælles præg, og således at det signaliseres, at Dianalund er en grøn by ved skoven.
- At der opsættes samtalebænke langs Det Røde Bånd for at styrke forbindelsen og gøre den til et mødested.
- At der opsættes en infotavle med bl.a. et bykort i Dianalund centrum.
- At der i Dianalund centrum/ved Det Røde Bånd opsættes en infoskærm med søgefunktion for oversigt over foreninger, arrangementer og lignende.
- At Sømosevej fra Dr. Sells Vej til Ventemøllevej forskønnes.
Det overordnede mål med projektet er at synliggøre og styrke byens centrum, at forskønne det og gøre det mere attraktivt for alle aldersgrupper.
I det følgende beskrives forandringerne i og ved Borgerhuset ud fra ovenstående prioriteringsliste.
1. Overgang over Sømosevej, fodspor på belægning, pergola, opstamning af træer samt gadebelysning
Overgangen over Sømosevej er den på kortet skraverede firkant, hvis funktion er at synliggøre forbindelsen og samtidig vise, at der her er gående trafik på tværs af kørebanen.
Pergolaen (se skitsen øverst på næste side) laves i galvaniseret stål i moduler, der har forskellige bredder og højder, således at det ikke bliver en lang lige gang, man går igennem, men at der er oplevelser for øjet. Her kan stå kunst og i perioder måske sælges smykker og andre småting. Pergolaen adskiller den gående og kørende trafik, hvilket ikke sker i dag, og pergolaen er i sit udgangspunkt vedligeholdelsesfri.
Træerne nord for bygningen – nuværende og eventuelle nye – opstammes, så der bliver kig ind til Borgerhuset. Gelænderet ved handicaprampen syd og vest for bygningen erstattes af et pænere og vedligeholdelsesfrit gelænder. To gadelamper opsættes ved den nordlige indkørsel til Borgerhuset.
Målet med dette delprojekt er at skabe en dynamisk sammenhæng mellem indkøbscentret og kulturcentret (Borgerhuset), at adskille den gående og kørende trafik omkring Borgerhuset, at skabe en naturlig vej til Borgerhuset, at give mulighed for indkig på Borgerhusets interessante arkitektur,
at gøre indkørslen til Borgerhuset tryg og at forskønne området.
2. Terrasse ved den tidligere hovedindgang
Den gamle hovedindgang benyttes i dag kun som flugtvej. Den gamle hovedtrappe fjernes, og skråningen beplantes med planter som de, der står nord for den nuværende hovedindgang – dog under hensyntagen til, at flugtvejsfunktionen skal opretholdes. Området foran den gamle hoveddør indrettes til en terrasse. Desuden skal det blik, der udgør taget på halvmuren ud fra bygningen, udskiftes.
Målet med dette delprojekt er at fjerne den gamle hovedtrappe og dermed undgå, at udefrakommende ikke kan finde hovedindgangen, samt almindelig vedligeholdelse og forskønnelse af østfacaden.
3. Cykelskure inkl. løsning af affald
De eksisterende cykeloverdækninger vest for bygningen erstattes af tre moduler, som dem pergolaen er lavet af, men dog overdækkede. Affaldscontainerne placeres andetsteds, f.eks. på hjørnet af parkeringspladsen og Sømosevej eller ved den nordlige indgang til Folkeparken ud mod tilkørselsvejen.
I tilknytning til den nye cykelparkering - eller et andet synligt og velbesøgt sted i det centrale Dianalund - kan der desuden etableres en plejestation for cyklister (med f.eks. en pumpe og en infotavle med cykelruter). En sådan station kan medvirke til, at flere vælger cyklen fremfor bilen, ligesom den vil være attraktiv for både lokale og cykelturister udefra.
Målet med dette delprojekt er at skabe tilfredsstillende cykelparkering, således at flere vil cykle til Borgerhuset, samt at skabe en både fysisk og visuel forbindelse mellem pergolaen og hovedtrappen, samt almindelig forskønnelse af vestfacaden. Det er samtidig tanken, at denne forskønnelse skal medvirke til at skabe en mere tydelig markering af hovedindgangen.
4. Indendørs foyer og retablering af toiletter i kælder
Den gamle hall/foyer til rådhuset bruges ikke i dag. Den skal gøres aktiv ved, at der opsættes caféborde og en kaffeautomat, styret af en forretning i Dianalund Centret. Udenfor på den etablerede terrasse kan man så om sommeren sidde og drikke kaffe. Her kan man læse i en avis, bog eller et magasin, man har lånt i biblioteket. Det er ligeledes tanken, at der skal opsættes en scanner samt et overvågningssystem i biblioteket, og et overvågningskamera skal sættes op. De nedlagte toiletter i underetagen skal samtidig genetableres.
Målet med dette delprojekt er at skabe et cafémiljø på biblioteket og i Borgerhuset, samt at udnytte den østlige del af Borgerhuset bedre. Samtidig tilgodeses det store behov for at adgang til toiletter i den del af Borgerhuset.
5. Indendørs aula og sydterrasse
Aulaen kendes også som bibliotekets indendørs gårdhave. Denne er i dag forfalden og genskabes efter en tegning, som Ellen Schelde har lavet. Sydterrassen får ny belægning og permanente solstole.
Målet for dette delprojekt er at skabe et æstetisk smukt indtryk af Borgerhuset set fra syd, når man kommer ind i bygningen, samt at renovere nedslidte områder. Med projektet vil der blive skabt et attraktivt sydvendt opholdsareal i tilknytning til Borgerhuset.
6. Vandkunst
Ved indkørslen til Borgerhuset fra Ventemøllevej placeres en vandkunst for på den måde at markere byens centrum og indkørslen til Borgerhuset. Vandkunsten er for indeværende ikke nærmere beskrevet, men placeringen gør, at den skal have et vist volumen.
7. Terrasse ved køkken
Terrassen ud for køkken og kantine er nedslidt, og beplantningen trænger til fornyelse. Dette renoveres med afsæt i Ellen Scheldes oplæg.
Målet med dette delprojekt er at renovere et nedslidt område og skabe et smukt udsyn fra køkken og kantine.
8. Krolfbane
På det grønne areal syd for Borgerhuset etableres en krolfbane. Her kan udgangspunktet for motionsstier også etableres. Samtidig skal arealet kunne bruges i forbindelse med grundlovsfesten og eventuelle andre folkefester.
Målet med dette delprojekt er at give mulighed for en anden form for motion, uden at det forringer områdets mulighed for at lave folkefester.